Zelf Twents leren

 

Wil je zelf de Twentse taal machtig worden, maar vind je een cursus nog een te grote stap? We hebben een paar tips voor je!

Twents voor Dummies

Moi! Wist je dat dit een veelgebruikte openingszin in Twente is? Een Tukker heeft niet veel woorden nodig om iets uit te leggen. Vandaar dat ‘De kleine Twents voor Dummies’ perfect is om meer te weten te komen over de Twentse sproak. Je leert over de Twentse grammatica, uitspraakregels, spreekwoorden en zegswijzen. En je kunt direct oefenen met voorbeeldzinnen uit alledaagse situaties! Ellen Peters heeft ervaring als projectleider van Twentse taal- en cultuurprojecten en probeert het Twents toegankelijk te maken voor nieuwe doelgroepen. Harrie Scholtmeijer is Neerlandicus, dialectoloog en werkzaam als onderzoeker streektaal bij het Twentehoes.

Leer Twents op onze Instagram!

Wil je Twents leren op een laagdrempelige manier? Neem dan eens een kijkje op ons Instagramkanaal! Iedere week plaatsen we drie dialectlesjes. De perfecte manier om te proeven van de Twentse taal.

Op dinsdag plaatsen we Dummie Dinsdag: een rubriek waarbij we een taalles uit het boekje ‘Twents voor Dummies’ hebben gepakt. Op donderdag vind je op ons kanaal een typische Twentse uitspraak. Spreekwoorden en gezegden in het Twents zijn prachtig, dus het is leuk als je daarmee uit de voeten kunt. Op zaterdag krijg je een lesje woordenschat: ken jij de Twentse woorden een beetje? Test het in onze zaterdagquiz!

Twents Kwartearken

Het Twents Kwartearken is een terugkerende rubriek bij 1Twente. In Twents Kwartearken verdiepen zij zich wekelijks in het Twentse Dialect. Onderdeel hiervan is een lesje Twents van onze eigen Adrie Hemmink die daar liefkozend Juf Adrie wordt genoemd. Ze legt presentatoren Niels en Ernesto een paar moeilijke Twentse woorden voor. Op hun beurt proberen zij te achterhalen wat de woorden betekenen. Adrie legt vervolgens uit wat Twentenaren precies bedoelen als ze het woord gebruiken en waar het woord vandaan komt.

Het Twents Kwartearken is onderdeel van het radioprogramma 1Twente Vandaag.