Twents Kwartearken

Twents Kwartearken

In deze aflevering ging het over de bever van Buurse en daar aansluitend over Ed en Willem Bever! Natuurlijk werden er een aantal Twentse woorden uitgelicht. Onze Adrie is vanaf nu elke donderdag tussen 16.00 en 17.00 te horen bij 1Twente met haar Twentse lessen tijdens Twents kwartearken. In deze aflevering ging het over de bever van Buurse en daar aansluitend over Ed en Willem Bever! Natuurlijk werden er een aantal Twentse woorden uitgelicht.
Onze Adrie is vanaf nu elke donderdag tussen 16.00 en 17.00 te horen bij 1Twente met haar Twentse lessen tijdens Twents kwartearken. In deze aflevering zijn onderstaande woorden behandeld:

Onweersbui: donderschoer of grommelschoer Het bliksemt; ‘t löcht Hijgen: Heggelen of Heggeln Streng: Strabaant

De sproake van de straat

De Twente Reiswijzer De afgelopen periode is er een Twentse Reiswijzer ontwikkeld door Twente Marketing. Door het maken van een paar keuzes, kom je erachter welk dagje uit goed bij je past. Super leuk en enorm efficiënt. Het aanbod dat getoond wordt wisselt per keer. Kortom telkens wordt een nieuw lijstje met passende uitjes getoond. Door de coronacrisis blijven veel Nederlanders in eigen land deze vakantie. Twente is een populaire plek om te ontdekken!
Er is nooit systematisch onderzocht door wie en waar Nederlandse afleidingen als stommerd, stommeling, stommerik of stombo, of behulpzaam, behulpelijk, of godin, godes worden gebruikt. Bestaan er regionale verschillen binnen de standaardtaal van Nederland, Vlaanderen, Suriname en de Nederlandse Antillen? Bestaan er dialectverschillen binnen de Lage Landen, of zijn er generatieverschillen? En hebben deze woorden voor alle gebruikers dezelfde betekenis, of verschilt dat? Om de antwoorden op deze vragen te vinden is er een vragenlijst opgesteld. Iedereen die Nederlands of Fries spreekt, of een streektaal als Nedersaksisch, Limburgs, Brabants, Zeeuws, kan deelnemen. Het invullen van de vragenlijst duurt 10 à 20 minuten. Uw gegevens worden volledig anoniem verwerkt en niet aan derden doorgegeven. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter inzicht we krijgen in de situatie, dus we zijn u erg dankbaar voor het invullen. Kent u geïnteresseerden, stuur dan de link naar de vragenlijst aan hen door. Alvast bedankt!
Dit mooie bericht is nu te vinden in de ‘Hart van Kranten’! Link naar video staat hier.