Wiesneus

 

Wat is de Wiesneus?

De Wiesneus is een kindertijdschrift (compleet in dialect!) dat elk jaar in maart dialectmaand verschijnt. Het tijdschrift is voor alle leerlingen van de basisschool en aan het begin van het jaar gratis aan te vragen.

Wil je jouw school aanmelden om het gratis tijdschrift te ontvangen? Dat kan via deze link.

 

Samenwerkingsproject

De Wiesneus is een samenwerkingsproject van verschillende streektaalorganisaties in het Nedersaksisch taalgebied in Nederland. Het Huus van de Taol in Drenthe is initiatiefnemer van de Wiesneus, dat al een aantal jaren in het Drents wordt uitgegeven. Sinds 2019 is de Wiesneus ook in het Overijssels te verkrijgen.

Wiesneus bij het Jeugdjournaal

De Wiesneus – het kindermagazine uitgegeven in de Nedersaksische taalvarianten – was te zien bij het NOS Jeugdjournaal! Hendrik Jan Bökkers van de IJsselacademie was aanwezig in de klas om een gastles te geven over en in het Nedersaksisch en specifiek in het Sallandse dialect. Het dialect wordt evenals de andere dialecten en streektalen als het Twents steeds minder gesproken en dat vinden veel mensen jammer. In de tv-reportage vertellen de kinderen wat ze van de streektaal vinden. Ook werken ze in de klas met het kindermagazine Wiesneus.